Fries Landbouwmuseum feestelijk heropend
Onder grote publieke belangstelling heeft het Fries Landbouwmuseum vrijdag 16 mei zijn heropening gevierd. Meer dan 250 genodigden, waaronder internationale gasten, genoten van een indrukwekkende historische stoet van 14 Friese paarden en 7 rijtuigen, die voorafgaand aan de opening door het centrum van Leeuwarden trok naar het vernieuwde Landbouwmuseum én de wereldprimeur van de expositie ‘De wereld van het Friese Paard.’
Vijf sjezen en twee landauers zorgden voor een prachtig schouwspel en bracht de rijke Friese tradities tot leven. De stoet had een officiële missie: gedeputeerde Sijbe Knol in stijl van het Provinciehuis ophalen, onder begeleiding van koetsen, Friese paarden en leden van De Fryske Quadrille in traditionele klederdracht. Een bijzonder moment dat herinnerde aan vervlogen tijden, en meteen ook een nieuw tijdperk inluidde. Het museum viert haar 100-ste verjaardag met een heropening na een grondige verbouwing én de opening van de expositie rondom het Friese paard.
Fries Landbouwmuseum voorzitter Luciënne Boelsma heette het publiek welkom, waarna gedeputeerde Knol samen met wethouder Hein de Haan een speciale gevelsteen onthulde - ter nagedachtenis aan melkveehouder Jeen Wouda - wiens legaat de verbouwing mede mogelijk maakte.
Zowel gedeputeerde Knol als wethouder De Haan toonden zich in hun bijdragen nauw betrokken bij het museum. Dhr. Knol benadrukte het belang van het agrarisch erfgoed, de landbouw en de mienkskip voor Fryslân. Wethouder de Haan benoemde dat de nieuwe multifunctionele functie van het museum, voor de wijk Middelsee, uniek in Nederland is. Zijn opmerking dat hij zich binnenkort als vrijwilliger voor voedseleducatie inzet, werd door directeur Peter Wester en het publiek met groot applaus ontvangen.
Een van de sprekers was Friese paardenfokker Anke Oosterbaan. Haar woorden raakten zichtbaar het publiek. De trots, het karakter en de geschiedenis van het Friese paard werden tastbaar in haar verhaal.
De expositie de Wereld van het Friese paard is uniek, nergens in de wereld heeft een paard een eigen expositie, interactief, breed toegankelijk: van sjezen tot filmsterren, van skelet tot Wall of Fame. De prachtig opgezette hengst Keje fan de Kilewier neemt bezoekers mee in een filmisch en meeslepend verhaal over de betekenis van dit eeuwenoude ras.
In een levendig interview met spreekstalmeester Freark Smink vertelde directeur Peter Wester over de koers van het museum: “We hebben een prachtige collectie, maar vertellen nu ook het grote verhaal achter de landbouw. Landbouw raakt ons allemaal – het is de basis van ons dagelijks eten én van onze samenleving.”
Het Fries Landbouwmuseum bestaat dit jaar 100 jaar. Op 18 december – exact een eeuw na de eerste landbouwtentoonstelling in het Fries Museum – opent het museum een jubileumuitstalling over zijn eigen geschiedenis. Een bijzonder moment in een jaar vol vernieuwing.
De uitbreiding en herinrichting kwamen tot stand dankzij de inzet van vele betrokkenen. Projectleider en voormalig directeur Henk Dijkstra kreeg een speciaal dankwoord, evenals een reeks fondsen, stichtingen, sponsoren en particuliere donateurs en natuurlijk de gulle nalatenschap van Jeen Wouda. De Fryske Quadrille zorgde voor sfeer, traditie en een prachtige aankleding van het evenement.
Het Fries Landbouwmuseum is open en klaar voor de toekomst. Bezoekers zijn van harte welkom om het vernieuwde museum te bekijken.
De expositie is al te bezichtigen, maar vanaf half juni compleet en in vol ornaat te beleven.