De uitvinding van patatfriet en 49 andere uitvindingen die ons leven hebben veranderd

 

Filosoof en publicist Jaffe Vink komt op boeiende wijze vertellen hoe 50 uitvindingen ons leven hebben veranderd. Een verhaal over vooruitgang, over mogelijkheden van wetenschap en innovatie. Maar tegelijk ook een verhaal over de angst voor de vooruitgang.

 

Jaffe Vink is schrijver van het boek De uitvinding van patatfriet en 49 andere uitvindingen die ons leven hebben veranderd. Wat te denken van de komst van het koffiefilterzakje, de chocoladereep, de graanzuiger of de tractor etc.

Lofzang op de techniek

"Ik wilde een lofzang schrijven op de techniek. Een verhaal over de vooruitgang, over de mogelijkheden van wetenschap, technologie, industrie en innovatie. De ingenieurs komen veel te weinig aan het woord, terwijl ze juist meer aandacht en waardering verdienen. Misschien zijn ze te bescheiden. Techniek kan soms ook ingewikkeld zijn."

 

Twee van de uitvindingen die in zijn boek voorkomen, staan in de tentoonstelling van het Fries Landbouwmuseum, namelijk een arendploeg en het prototype van de eerste melkrobot.

Groene Revolutie

Hij vertelt ook over de geschiedenis van de landbouw, zoals beschreven in zijn boek 'Wie is er bang voor de vooruitgang', met zijn held de landbouwkundige Norman Borlaug, de vader van de Groene Revolutie, die met veredeling van de tarwe, met kunstmest, irrigatie en tractor, tegen al het doemdenken in - van Rachel Carson tot de Club van Rome - een miljard mensen redde van de hongerdood. In 1970 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede, omdat hij ‘in de dramatische wedloop tussen de bevolkingsexplosie en de voedselproductie het pessimisme heeft veranderd in optimisme’.

Lezing Jaffe Vink

Datum:               zondag 22 oktober

Tijdstip:               14.00 uur tot 16.00 uur

Aantal pers.:      max. 80 personen

Prijs:                     8 euro, dit is inclusief toegang tot het museum (gratis voor                                 Vrienden van het museum)

Door:                   Jaffe Vink

 

Graag aanmelden via onderstaande knop (selecteer de juiste datum en ga naar Lezing Jaffe Vink)