OKTOBER, MAAND VAN DE GESCHIEDENIS

'Aan het werk in de ruimte, van aardappel tot astrofood'

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Thema is dit jaar ‘Aan het werk’. Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en het Fries Landbouwmuseum slaan deze hele maand de handen ineen om dit thema te belichten. Centraal staat het werk van de zogenaamde boerenprofessoren, boeren die naast hun werk bezig waren met sterrenkunde en de bouw van instrumenten. Beide musea organiseren diverse activiteiten voor jong en oud. Thema voor deze maand is 'Aan het werk in de ruimte! - Van aardappel tot astrofood'.

Zie onderstaand de activiteiten die ere te doen zijn voor de maand oktober.

21 oktober; 20 uur

lezing door 'ruimteboer' dr. ir. Wieger Wamelink

Je staat op Mars en je wilt wat eten, hoe gaan we dat doen?

In Wageningen wordt door 'ruimtelandbouwers' onderzoek gedaan naar plantengroei op de maan en Mars in het project Food for Mars and moon. Wieger Wamelink geeft een interactieve lezing en laat zien wat hij heeft ontdekt en wat er mogelijk is. Dat doet hij vooral met foto’s van de experimenten en anekdotes over het onderzoek. Hij neemt ook altijd wat dingen mee (verschillende bodems, de urine die wordt gebruikt als meststof enz).

In 2013 begon Wieger met het Food For Mars and Moon team met het eerste onderzoek naar het telen van groenten op nagemaakte Mars en Maan bodem. Sindsdien zijn o.a. de effecten van zware metalen, kosmische straling en het effect van de Mars en Maanbodem eigenschappen op de teelt van groenten onderzocht. De laatste jaren richt het onderzoek zich vooral op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem voor het telen van de groenten op Mars en de Maan. Het gaat dan onder andere om bacteriën, wormen, hommels en mensen, onder het motto: ‘to boldly grow where no plant has grown before’.

21 oktober om 20.00 uur

Reserveren is aanboveolen want vol=vol.

Er wordt naar een Coronatoegansbewijs gevraagd.

afgelopen

Familievoorstelling ‘De boerenprofessor en zijn maanvrouwen’

Op een dag besluiten de maanvrouwen een kijkje te nemen op aarde. Ze hebben gehoord dat de aardappel op aarde een soort van ‘goud’ is. Vele monden worden gevoed met Borgers, Irenes, Roodstar en Opperdoesen. Ook Bintje schijnt lekker te zijn. Op de dag dat ze op het aardappelveld van boer Bertus landen, verandert het leven van deze boerenprofessor volkomen. Hij heeft nog nooit zulke mooie vrouwen gezien!


‘De boerenprofessor en zijn maanvrouwen’ is een interactieve voorstelling. Verhalenvertelster Baukje Fennema vertelt en een aantal kinderen beelden het verhaal uit. Is dat niet spannend?!

17 oktober:14:30 uur

18 oktober: 13:00 uur

20 oktober: 13:00 uur en 15:00 uur

Reserveren aanbevolen want vol=vol.

Er wordt naar een Coronatoegansbewijs gevraagd, geldt niet voor kinderen onder de 13 jaar.afgelopen

OPEN DEPOT, LEZING en BOEKENMARKT

Op zaterdag 2 oktober gaf Henk Dijkstra een lezing over zijn recent verschenen boek ‘200 honderd jaar Friese Landbouwmechanisatie’, over de ingrijpende verandering waarop in de afgelopen twee eeuwen landbouw werd bedreven. Verder was voor één keer het depot achter het museum geopend en te bezichtigen en was er een verkoopmarkt van tweedehands instructie- en mechanisatieboeken.

Meer info over het boek.