21 - 25 februari; 11-17 uur

26-27 Februari; 13-17 uur

voorjaarsvakantie - Pake en beppedagen

Tijdens activiteitenweek ‘Help Pake & Beppe De Vakantie Door’ openen musea in heel Friesland hun deuren speciaal voor kinderen. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Kinderen hebben gratis entree ‘op vertoon’ van een volwassene. Dus niet alleen je pake en beppe mogen mee, ook je ouders, oom of tante! Voor hen hebben de musea ook van alles leuks in petto.


22 - 25 februari van 11-17 uur en

26, 27 februari van 13-17 uur

Reserveren is aanbevolen want vol=vol.

Er wordt naar een Coronatoegansbewijs gevraagd.

19-20 maart; 11-17 uur

open depotdagen

met lezing over Miedema landbouwwerktuigen

Op zaterdag 19 en zondag 20 maart is het depot achter het museum geopend en te bezichtigen. In het depot staan diverse landbouwwerktuigen en andere objecten die niet in het museum passen.

In de presentatiezaal zijn twee lezingen over de historie van de landbouwwerktuigenfabriek Miedema Winsum.

Lykele Miedema, boerenzoon te Winsum (Fr.) bouwde in 1938 zijn eerste project een takel om hooi in de schuur van zijn vader te brengen. Al spoedig volgden meer 'uitvindingen' zoals het maken van boerenwagens met luchtbanden en een eenvoudig verplaatsbare weideafrastering.

19 maart: 11 uur:
lezing: leven en werk Lykele Miedema door Luuk van de Veen.

19 maart: 13:00 uur:
lezing waarin bijzonder fotomateriaal is te zien en fragmenten van een film met opnames uit de fabriek. Door Henk Dijkstra, directeur van het Fries Landbouwmuseum en schrijver van '200 jaar Friese landbouwmechanistie'

Reserveren verplicht.

Er wordt naar een Coronatoegansbewijs gevraagd.


Aanvankelijk richtte Miedema zich op het maken van transportmateriaal zoals vele typen transporteurs en wagens. Bij het ontwikkelen van nieuwe werktuigen zoals de zelflossende wagen, de stalmeststrooier, de opraapwagen en suikerrietwagen, liep Miedema voorop. In de negentiger jaren is Miedema zich gaan specialiseren in het maken van werktuigen voor de akkerbouw, toegespitst op de teelt van aardappelen.

In 2014 werd het bedrijf overgenomen door de Belgische DeWulf. In 2018 verdween de naam Miedema definitief van de bedrijfsgevel.

1 mei - 1 november

expositie: De veemarkten van Friesland

Met een ferme handslag en een krachtig uitgesproken GELOK (geluk) accepteert een Friese veehandelaar het bod van een verkoper. De koop is gesloten. Zo is het eeuwenlang gegaan.

De veehandel en veemarkten waren belangrijk in het Friese maatschappelijk leven, maar is onderbelicht gebleven in de Friese geschiedschrijving. Weinig mensen kennen nog de typische sfeer en hectiek van de veemarkten. De verhalen van de veehandel in Friesland en de activiteiten van de veehandelaren door de eeuwen heen vormen het onderwerp van deze expositie waarvan ook een boek verkrijgbaar is.