Ticketverkoop

Herfstvakantie

Kindertheater en Coole Kidsnacht

Modder....daar draait het om in de herfstvakantie in het Fries Landbouwmuseum. Wat zit er in de bodem, welke dieren leven er in en… hoe maak je een schilderij met modder? Op dinsdag 22, woensdag 23 en donderdag 24 okt. is er kindertheater ‘Thuis bij Molletje’ voor 4-8 jarigen.

Molletje voelt zich verdrietig en alleen en graaft zichzelf naar boven. Mevrouw Kraai stampt de hele molshoop weer stuk, haar hele landingsbaan wordt kapot gemaakt! Molletje krijgt hulp van konijn maar Klara kraai blijft saboteren totdat ze de bril van Molletje steelt. Dat verandert haar kijk op de wereld. Het is een interactieve voorstelling met spel, samen zingen en bewegen met een vrolijk en kunstig decor! De voorstelling duurt plm. 50 min.

Koop links hierboven je ticket

Oudere kinderen kunnen van dinsdag t/m vrijdag een modderspeurtocht doen of mooie kunstwerken maken van klei en modder.


Coole KidsnachtCoole kidsnacht
Op vrijdag 25 oktober van 17-21 uur is het Coole Kidsnacht en is het museum voor de kinderen. Help mee om het grootste modderschilderij van Friesland te maken!


Lezing 20 oktober, 14.00 uur
Herbarium Frisicum

Het Platform Friese Rassen en Gewassen en het Fries Landbouwmuseum organiseren op zondagmiddag 20 okt a.s., een lezing over het Herbarium Frisicum van Karst Meijer uit Noordwolde. Zijn verzameling is het grootste particuliere Herbarium van Europa en dient als DNA archief en tijdsdocument. De herbarium collectie bestaat uit meer dan 150.000 exemplaren gedroogde planten, mossen en paddenstoelen.

Meijer begon in 1978 met het aanleggen van een herbarium met als doel het versterken van plantenkennis. In de loop van de jaren groeide dit herbarium vooral toen hij zich bezig ging houden met moeilijk te determineren groepen als bramen en paardenbloemen. Daarnaast deed Meijer jarenlang mossenonderzoek.
In de afgelopen jaren kwamen mensen hun herbarium inleveren bij Meijer, vaak omdat verder niemand deze levenswerken wilde hebben. Daarmee werd het een soort van opvanghuis van bedreigde collecties.
Tevens bevat de collectie een vrij grote houtcollectie, het Xylarium en is het bekend van o.a. een Joods herbarium en een Apothekers herbarium.

Verder is er materiaal van de oude cultuurgewassen in Friesland en een natte collectie op alcohol van o.a. aardappelrassen en uien.

Aanvang lezing 14.00 uur. Graag opgave via aanmelden@frieslandbouwmuseum.nl
De entree is € 7.00 dat is inclusief entree van het museum en de hapjes.REISVERHAAL HOLLANDGANGERS M.M.V. BERT HADDERS 27 oct

Wat gaat een Hollandganger zingen als hij zijn kleine dorpje in Emsland steeds verder achter zich laat op weg naar de grote stad Leeuwarden?

Deze middag vertelt George van der Peet van stichting Hannekemaaierspad over liedjes en muziek van en over Hollandgangers.

Er is een mix van achtergrondinformatie en liedjes van toen (korte video-films) in de vorm van een reisverhaal met live muziek tussendoor van Bert Hadders, die hierop aansluit.

De gevoelens van heimwee van de Hollandganger zijn terug te vinden in de Middeleeuwse ballades tot 19e eeuwse blaasmuziek.


De entree bedraagt 10 euro incl. museumbezoek.
Aanvang lezing 15:00 uur:
Koop uwentree ticket hierboven

Hannekemaaiers: werken in het hooi en de turf   3 nov.

Op 3 november geeft George van der Peet in het Fries Landbouw Museum een lezing over ‘Hannekemaaiers’. De lezing is één van de vier activiteiten die het Fries Landbouw Museum met medewerking van Tresoar organiseert bij de expositie ‘Hollandgänger’ over de zogenaamde Hannekemaaiers en (Lapke)poepen. De eersten werkten onder meer in de landbouw en de turfwinning. De (Lapke)poepen handelden in linnenwaren.

De lezing gaat over de trek van de Hannekemaaiers naar Nederland. Daarbij komen zowel de economische als de sociale motieven aan de orde. De wijze van reizen in die tijd, de rol van de stad als o.a. verzamelplaats en Poepenmarkt. Op deze veemarkt konden werkzoekende maaiers, werknemers zoekende boeren ontmoeten. De situatie in het toenmalige Duitsland met huurlieden (een soort horigen) komt ook aan de orde. Huurlieden waren mensen die een huisje konden huren op het erf van een boer. In ruil daarvoor werkten zij mee op de boerderij. Door dit systeem was van generatie op generatie vrijwel geen ontwikkeling en zelfstandigheid mogelijk. Door gras te gaan maaien in Fryslân kon men uit deze afhankelijkheid ontsnappen.

Op deze middag is het Historisch Reisbureau vanaf 13.00 uur aanwezig in het museum. Bezoekers kunnen bij Tresoarmedewerkers terecht voor genealogische vragen zoals: Hoe zet ik een stamboom op of hoe kom ik erachter of ik Duitse voorouders heb?

Het Historisch Reisbureau van Tresoar werkt mee aan dit project omdat veel families in het Duitse Emsland en in de provincie Fryslân nazaten zijn van de arbeidsmigranten.

De entree bedraagt 10 euro incl. museumbezoek en 2 consumpties.
Aanvang lezing 15:00 uur.
Koop uw kaart hierboven