17 september; 21.30 uur

Museumnacht FRL primeur:

een ligconcert

onder de wol met....


ZEA + Iris Dicke en Martijn Antonides

Matjes klaar? Liggen maar! Tijdens Museumnacht FRL geniet je in het Fries Landbouwmuseum van een heus ligconcert met de muziek van ZEA (Arnold de Boer) en als voorprogramma en opwarmertje het duo Iris Dicke en Martijn Antonides. Het belooft een boeiende, (niet slaapverwekkende) avond te worden.

Je neemt zelf een matje mee, en op het mooiste plekje in het Landbouwmuseum ga je onder de wol. Letterlijk, want van het museum krijg je een wollen deken om onder te liggen.

Na of voor ligconcert kan je de expositie 100% Wol bekijken. Deze expositie laat de waarde van deze bijzondere, duurzame grondstof zien. Ware kunststukken van o.a. de wol van de Leeuwarder schaapskudde en van de schapen van het museum zijn te bewonderen.

Het ligconcert begint 22:00 uur en duurt ongeveer 1 uur. Het museum is wel open vanaf 19.00 uur. Tijdens het concert is het museum gesloten voor 'los' bezoek.

Entree: €7,50 (wel reserveren en matje meenemen)
(Museum-, vriendenkaart of kortingskaarten niet geldig)

Zea

Intieme, poëtische teksten vormen de basis van de muziek van ZEA, artiestennaam van de in Friesland geboren Amsterdammer Arnold de Boer (Makkum, 1974). In het twintigjarige bestaan van zijn band speelde De Boer in veertig landen, verdeeld over zes continenten, hoofdzakelijk in het Fries.

Daarnaast is taal en taligheid een terugkerend thema op zijn nieuwe album 'Witst Noch Dat D’r Neat Wie' (2021). De muziek is meeslepend genoeg om bij weg te dromen, maar schudt je zo nu en dan gelukkig ook wakker.

(foto van Erin McKinney)

Iris Dicke en Martijn Antonides

Het voorprogramma wordt verzorgd door Iris Dicke en Martijn Antonides. Dit landelijk erkende talent maakt een unieke spoken word performance voor dit ligconcert.

Iris Dicke (2005) volgt sinds 2018 schrijflessen bij de Jonge Schrijvers van Explorethe North. Van hieruit schreef ze teksten voor onder andere Oerol (2020/2022), ToenRijst Nog Jong Was (2021) en Het Arrivacomplot (2022). Mei dit jaar debuteerde ze met haar eerste solo performance Lieve Helena en verscheen de zelfgeschreven voorstelling Toiletgebouwroutine, die ze maakte met Julian Rinsma onder de naam De Verloren Reizigers in het kader van BROEI. In 2019 werd Iris 3e in de landelijke finale van Kunstbende.

Martijn Antonides (1996) is een componist, muziekproducent en multi-instrumentalist. Hij schrijft muziek voor films, theater en diverse artiesten. Daarnaast speelt hij in bands waaronder SSTO en Kila the Kool. Zelf schrijft hij voornamelijk dromerige neo-psychedelische muziek met melancholische teksten over persoonlijke kwesties. Zijn intentie is om de luisteraar te verwonderen en mee te nemen in een muzikale belevingswereld.


(foto van Haye Bijlstra)

Friesland krijgt eigen Museumnacht

Klaar voor Museumnacht FRL? Door de hele provincie openen op 17 september na sluitingstijd musea hun deuren om te spelen in de nacht. Met een avontuurlijk programma gaan 20 musea in Friesland het experiment aan met muziek en performances, en duiken met je de diepte in met boeiende sprekers en tours over en langs de mooiste kunst en verhalen.


Deelnemende musea

Aan Museumnacht FRL nemen de volgende musea deel:

Museumhuis Van Eysinga, De Utrecht, Obe by Tresoar, Pier Pander Museum, Fries Landbouwmuseum, Museum Warten, Fries Scheepvaart Museum, Houtstad IJlst - museum en werkplaats, Museum Martena, Kazemattenmuseum, Museum 't Fiskershúske, Kennis- en informatiecentrum Terp Hegebeintum, Museum Dokkum, Fogelsangh State, Observeum, Museum Dr8888, Museum Joure, Museum Heerenveen, Museum 't Kiekhuus en Ir. D.F. Woudagemaal.

Kijk voor meer informatie op: www.museumnacht.frl

De museumnacht is een initiatief van: Museumfederatie Fryslân en Merk Fryslân, ondersteund door provincie Fryslân.