Voorjaarsvakantie: Insecten proeven, knutselen of naar het insectenhotel

Van maandag 27 februari tot en met vrijdag 3 maart staan bij het Fries Landbouwmuseum insecten op het menu. Komen deze plaagdieren in de toekomst ook op ons bord te liggen?

Durf jij een krekel of sprinkhaan te eten? Maak jij de lekkerste insectenbrownie? Of kijk jij je ogen uit bij het meelwormenhotel? In de voorjaarsvakantie oftewel “Help Pake & Beppe de vakantie door” kan je dit en meer in het Fries Landbouwmuseum uitproberen! Maar je kunt ook knutselen, een speurtocht doen of naar de vrolijke theatervoorstelling “Insect en Hotel”.

Het thema van de pake en beppedagen is dit jaar 'Duurzaam doen'. Eten we dan in 2050 nog vlees of liggen er dan insecten op ons bord? (Of zijn insecten ook vlees...?) Wie durft mag dat uitproberen en je mag ook je eigen insecten-brownie maken. Iets minder eng is de insectenspeurtocht die door het hele museum gaat. Maar natuurlijk kan je ook knutselen en zelf een insect maken.

Theatervoorstelling “Insect en Hotel”

Op donderdag 2 en vrijdag 3 maart is om 13.00 uur de vrolijke theatervoorstelling “Insect en Hotel” van stichting Podiumschool. Tot groot verdriet en verbazing van de hotelbaas komen er dit jaar bijna geen gasten meer naar het insectenhotel. Hoe komt dat toch? De eigenaar kan niets anders doen dan het hotel sluiten. Tot, op een dag het bloemenmeisje voorbij komt, door haar wordt alles anders.

Kruip in een sprookjesachtige sfeer met muziek, maskers en uitvergrote insectenkostuums.

Help pake en beppe de vakantie door

Vrolijke theatervoorstelling "Insect en Hotel"

Sokkenbreimachine

Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 maart wordt een demonstratie gegeven van een sokkenbreimachine uit 1910. Achter deze machine zit een heel verhaal. In de eerste wereldoorlog werden alle vrouwen en meisjes opgeroepen om sokken te breien voor de soldaten. Hun sokken werden namelijk snel nat in de loopgraven en om geen ziektes op te lopen moesten ze regelmatig nieuwe sokken hebben. Ook in de tweede oorlog werd er nog volop gebreid maar daarna kwam de industrialisatie. De sokkenbreimachine is nu dus een curiosum, maar er worden nog steeds de mooiste sokken op gebreid en ze zijn ook te koop.