Films om de catastrofes van de Tweede Wereldoorlog van het platteland te verdrijven

Op zaterdag 1 oktober 2022 organiseert het Fries Landbouwmuseum in het kader van de Maand van de Geschiedenis met het thema ‘Wat een ramp’ een filmdag. Deze filmdag komt tot stand i.s.m. landschapsarchitect Peter Veer en het Fries Film & Audio Archief.

Nederland kwam kapotgeschoten en hongerig uit de Tweede Wereldoorlog. Het Ministerie van Landbouw (LNV) probeerde de sector, onder andere met films, te overtuigen dat structurele modernisering noodzakelijk was om die catastrofe het hoofd te bieden. Het Filmbureau van het ministerie in Den Haag beheerde dan ook een collectie films die uitgeleend werden voor vertoningen overal in het land.

Tijdens de filmdag worden een aantal van deze films vertoond. Peter Veer deed een cultuurhistorische studie naar de filmpraktijken en geeft toelichting bij de films.


Bewogen Landschap

Peter Veer studeerde landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit (WUR) en is documentairemaker en onderzoeker. Hij deed een cultuurhistorische studie naar de filmpraktijken van het Ministerie van Landbouw (1945-1985). Zijn promotieonderzoek ‘Bewogen landschap’ (2020) levert een waardevolle bijdrage aan het inzicht in de ontwikkelingen op het platteland na de Tweede Wereldoorlog. Daarbij ging een rigoureuze herinrichting van het landschap door ruilverkavelingen hand in hand met een ongekende verandering van het dagelijks leven op het platteland. Tijdens de filmdag gaan we graag met bezoekers in gesprek of de resultaten gebruikt kunnen worden in het maatschappelijk debat over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het landschap.

Films

Tijdens de filmdag komen vier films aan bod uit de totale collectie van 533 films. De onderstaande beschrijving is chronologisch. Bron is voornamelijk de studie Bewogen landschap. Een cultuurhistorische studie over de filmpraktijken van het ministerie van Landbouw 1945-1985 van Peter Veer uit 2020.Voor het proefschrift kijk op:

https://pure.uva.nl/ws/files/50323338/Proefschrift.pdf

en voor het audiovisuele materiaal met daaronder een selectie van de 533 films op:

https://www.beeldengeluid.nl/kennis/projecten/bewogen-landschap.

Voor de film "De Bonte moet er uit!" (1945) putte Peter Veer ook informatie uit Gezonde dieren een nationaal belang (2019) geschreven door Reimer Strikwerda. Meer achtergronden over het experiment en de film "Het voorbeelddorp …" (1955) is te vinden in De maakbare boer . Streekverbetering als instrument van het Nederlandse landbouwbeleid (2005), het proefschrift van Erwin Karel.


Programma 1 oktober

10:30 uur: ontvangst met koffie.

11:00 uur: Korte inleiding door Peter Veer en daarna de film ‘’De Bonte moet er uit’’ over TBC bestrijding (30 min.).

Opmaat naar de middag met een kort filmpje (5 min.) met een samenvatting over de ruilverkaveling: "Van oud naar nieuw". Deze film uit 1957 deed dienst tot 1982.

12:00 uur: Lunch (dieetwensen voortijdig doorgeven)

13:00 uur: Presentatie door Peter Veer, documentairemaker en onderzoeker, over zijn cultuurhistorisch onderzoek 'Bewogen Landschap'.

14:00 uur: korte inleiding door Peter Veer op de film: "Minder moeite, Meer resultaat" (1959) (20 min.).

14:30 uur: pauze en daarna korte inleidingop de film: "Het voorbeelddorp als middel in de landbouwvoorlichting" is uit 1955 en gaat over het experiment ‘voorbeelddorpen’ Rottevalle en Kerkhoven bij Oisterwijk (NB) (20 min.).

15:00 uur: nazit met drankje.

Entree: 32,50

Reserveren verplicht (max. 50 personen)
Zoek de datum, doorloop de vragen en betaal aan het eind.
(Museum-, vriendenkaart of kortingskaarten niet geldig)

Hier vindt u een overzicht van de vertoonde films.

Handout Filmdag 1 okt 2022 Peter Veer.pdf